🎙️✨ Ongeveer iets meer dan een week geleden werd ik geïnterviewd over het belang van cultuursensitieve zorg. In dit gesprek deelde ik mijn expertise als deskundige op het gebied van vrouwenrechten, met een focus op gendergelijkheid en misogynoir. We bespraken hoe zwarte vrouwen in België zich op het kruispunt bevinden van seksisme en racisme – en hoe de zorgsector hier vaak onvoldoende bewust van is.
Cultuursensitieve zorg is geen luxe, maar een noodzaak, vooral voor de Sub-Saharaanse gemeenschap. Diepgewortelde stereotypen, structurele barrières, culturele verschillen en taalbarrières dragen bij aan miscommunicatie en ongelijke behandeling in de gezondheidszorg. Het kritisch bekijken en verbreden van de huidige lens waarmee we naar zorgverlening kijken is nodig in deze multiculturele samenleving.
Bedankt aan Hayat El Khattabi voor Trefpunt Odi , een platform die zich inzet op het snijvlak van culturele diversiteit en hulpverlening, om deze gemeenschap en de vrouwen die vaak vergeten worden, in de kijker te zetten! 🙏🏾
Lees hieronder het interview 🎤
https://lnkd.in/eU4xaGP9
💭 "Door het standaardmodel dat men hanteert, gebaseerd op westerse normen en met witte mannen als norm, ervaren vooral zwarte vrouwen een dubbele discriminatie: zij worden zowel geconfronteerd met racisme als met seksisme, wat in de literatuur bekend staat als misogynoir "
❔Tijdens Black History Month Belgium en op deze International Dag tegen Racisme en Discriminatie richten we onze aandacht op het belang van cultuursensitieve zorg voor de Sub-Saharaanse gemeenschap. Diepgewortelde stereotypen en structurele barrières belemmeren de toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg, maar ook culturele verschillen en taalbarrières dragen bij aan miscommunicatie en ongelijke behandeling.
✍🏽 Trefpunt Odi sprak met Rita Afonso, een deskundige op het gebied van vrouwenrechten met focus op gendergelijkheid en misogynoir. In dit artikel deelt Afonso haar inzichten en ervaringen.
➡ Lees het volledige artikel hier: https://lnkd.in/e-Zi3HNf